Международна дейност

Като млад политик Чакъров минава през школата на сериозни политически обучения по линия на Либералния интернационал. През 1998 година той е на обучение в Хамбург, Германия, организирано от фондация “Фридрих Науман”. През 1999 година е на политическо обучение в Лондон, част от което включва едномесечно участие в предизборната кампания за изборите за европейски парламент на либералната партия във Великобритания. Тогава Чакъров обикаля с настоящия лидер на Европейската либерална партия (АЛДЕ) Греъм Уотсън и неговия екип избирателния район, от който сър Уотсън е избран за член на Европейския парламент.
През 2001 година Чакъров представя и защитава кандидатурата на ДПС за пълноправно членство в Европейската либерална партия на нейни официални форуми в Любляна и Брюксел. През 2002 година той представя и защитава кандидатурата на ДПС за наблюдател в Либералния интернационалпна (ЛИ) по време на Изпълнителен комитет на организацията в Гибралтар. През 2003 година Чакъров представя и защитава кандидатурата на ДПС за пълноправен член в ЛИ по време на конгреса на организацията в Дакар, Сенегал, на който ДПС получава пълноправно членство.
През месец май 2005 г. Джевдет Чакъров е избран за Вицепрезидент и член на Бюрото на Либералния интернационал, какъвто е и досега и на които постове е преизбиран без прекъсване на всички конгреси.

На 60-тия конгрес на Международната организация, състоял се в Мексико сити от 28 до 31 октомври 2015 година д-р Чакъров бе номиниран от ДПС и избран отново за Вицепрезидент на Либералния интернационал, както и за член на Бюрото, този път като ковчежник. В тази си функция д-р Чакъров участва във вземането на решенията за отпускането на средства за реализацията на проекти на Либералния интернационал в страни от целия свят, както и ще следи за тяхното разходване. Либералният интернационал има постоянен Комитет по човешките права и това е едно от основните направления, по което се осъществяват проекти и се реализират конкретни действия в защита на правата на човека.

На конгреса, на който бе отбелязан 70-тия юбилей на Либералния интернационал, състоял се от 18 до 21 май 2017 година в Андора, д-р Чакъров е преизбран за девети път без прекъсване от 2005 година насам за вицепрезидент и член на Бюрото. В негово лице Движението за права и свободи има свой представител в ръководството на международната организация от 2005 година без прекъсване.

Чакъров участва в редица мисии, възложени му от ръководството на ЛИ.

През ноември 2010 година той е избран от ръководството на ЛИ да изрази подкрепа за кандидат за президент либерала А.Куатара /Alassane Dramane Quattare/ в Кот Д` Ивоар /Бряг на слоновата кост/ на предстоящия втори тур на президентските избори в африканската държава. Чакъров участва в последните срещи с избирателите и заключителния митинг в подкрепа на кандидат-президента А. Куатара в Абиджан.
През март 2011 година е гост в Скопие на Четвъртия конгрес на Либерално-демократическата партия /ЛДП/ на Македония с лидер Йован Манасиевски, за да изрази подкрепата на ЛИ за партията на предстоящите тогава в Македония предсрочни парламентарни избори. В приветствието си към участниците в конгреса той изразява позицията на ЛИ, че като носители и изразители на либералните идеи и принципи, на които се базира и ЕС, македонските либерали са най-подготвени да изведат Македония по пътя й към евросъюза. Чакъров говори на трибуната на Четвъртия конгрес на Либерално-демократическата партия /ЛДП/ на Македония с лидер Йован Манасиевски

През ноември 2011 година той води мисия Либералния интернационал в Централна Азия с цел разширяване на политическото присъствие на либералите в този регион. Делегацията се среща с представители на ръководството на Зелената партия в Казахстан и с неправителствени и политически организации в Киргизстан. Чакъров изразява пред тях готовността на Либералния интернационал и на ДПС като негов член да подпомагат процесите на демократизацията в региона. Той представя и дейността на ДПС като активен участник в демократичните процеси в България и подчертава колко решаващ е бил опитът на европейски либерални партии, формации и неправителствени организации за демократизацията на страната в годините на преход. Д-р Чакъров специално акцентира на опита на ДПС в работата с младите хора за подготовка на политически лидери, като подчертава, че движението има най-голямата в Европа младежка организация.

През октомври 2013 година Чакъров е на посещение в Киев, Украйна, където има срещи с ръководствата и активисти на двете либерални партии – Украйна на бъдещето и Европейско бъдеще за Украйна (партията е член на АЛДЕ и има кандидат за кмет на Киев ). И двете партии търсят опит за изграждане на местни структури и Чакъров представя както опита на ДПС, така и опита на ЛИ като цяло.

През октомври 2013 като Чакъров е ръководител на делегация на постоянната парламентарната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) по време на изборите в Азербайджан.

През ноември 2015 година Джевдет Чакъров, който е основен представител в Делегацията в Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в 43-то Народно събрание, бе водещ на международната конференция “Парламентарната асамблея на процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа – регионални синергии, стратегическо сътрудничество, парламентарна дипломация”, чиито домакин в София бе българският парламент.

В началото на юли 2016 година д-р Чакъров заедно с генералния секретар на ЛИ бе гост в Скопие, Македония на семинар на тема “” Младежта в сърцето на вземане на решения “, организиран от Международната федерация на Либералната младеж (IFLRY – пълноправен член на ЛИ). Д-р Чакъров говори за ценната роля на младите либерали в политиката по целия свят, като обясни, че по-младите поколения не са обременени от предразсъдъци на миналото. “Днес имаме нужда от млади хора с нови идеи, които не са натоварени с предразсъдъците на миналото. Бъдете активни и ще успеете. Вашият успех ще бъде успех за всички нас, за Европа и за нашия регион “, каза на младите либерали Чакъров.

В периода 15-22 юли 2016 година д-р Чакъров, заедно с генералния секретар на Либералния интернационал Емил Киряс бе на посещение в Мароко в навечерието на предстоящата през ноември в африканската държава конференция на ООН по въпросите на изменението на климата. В тази връзка Чакъров и Киряс се срещнаха с министъра на околната среда на Мароко г-жа Hakima El Haite, също член на Бюрото на ЛИ.  Джевдет Чакъров и Емил Киряс имаха среща също така и с председателя на мароканския парламент, Рашид Talbi ALAMI, с когото обсъдиха развитието на либералните партии в Мароко.

В периода 18-24 септември 2016 година д-р Чакъров бе в Ню Йорк като член на делегация на ЛИ, начело с президента д-р Juli Minoves.  Там Либералният интернационал събра видни либерали и лидери от шест области на света -Африка, Азия, Европа, Латинска Америка, Близкия изток, Северна Африка и Северна Америка, за срещи с политици и висши дипломати на ООН в навечерието на откриването на сесията на Общото събрание на ООН. Либералите имаха среща с помощник- генералния секретар на ООН по правата на човека г-н Иван Симонович, с когото обсъдиха общи области на работа.

През ноември 2016 година Джевдет Чакъров в качеството си на вицепрезидент и член на Бюрото на Либералния интернационал, заедно с колегата си Емил Киряс – генерален секретар на международната организация бяха гости на годишната конференция на управляващата партия в Ливан – Движение “Бъдеще”. Движението е пълноправен член на Либералния интернационал.

В приветствието си към конференцията д-р Чакъров каза, че управлението, което осъществява Движение “Бъдеще” в Ливан е нещо изключително, защото само на 50 км от войната в Сирия и зверствата, на които сме свидетели, то е пример за демократично управление, основаващо се отвореност, толерантност и прозрачност.