Д-р Джевдет Чакъров: Не съм оптимист за изпълнението на водните проекти по ОПОС

Не съм оптимист за изпълнението на водните проекти по Оперативната програма “Околна среда” 2014-2020, заяви д-р Джевдет Чакъров в парламента при задаването на въпрос към министъра на околната среда и водите Нено Димов за текущото изпълнение на Оперативната програма “Околна среда” (ОПОС) 2014-2020.

Д-р Чакъров изрази притесненията си, че все още Министерството на регионалното развитие и благоустройството не е разработило т.нар. мастер планове, финансирани по ОПОС 2014-2020 г. и на основата на които ще се изпълняват проектите за водните цикли в страната в изпълнение на ангажиментите ни към ЕС за пречистването на водите.

Вече мина повече от половината от периода на изпълнение на ОПОС, водните проекти са тежки и трудоемки и затова не съм оптимист, че те ще могат да бъдат изпълнени в оставащите три години от програмния период, каза в заключение д-р Чакъров.

26 май 2017 година

Видеозапис от парламентарния въпрос на д-р Чакъров можете да намерите на следния интернет адрес: http://www.dps.bg/bg/aktualno/sabitiya/1153-vapros-na-narodniya-predstavitel-d-r-dzhevdet-chakarov-po-vrema-na-parlamentarniya-kontrol.html

Д-р Чакъров: По национални приоритети като решаването на демографския проблем трябва да има надпартиен консенсус

По национални приоритети като решаването на проблема с демографската криза у нас трябва да има надпартиен консенсус. Това каза д-р Джевдет Чакъров при задаването на парламентарен въпрос към министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Д-р Чакъров изрази притеснения относно официална статистическа информация, че страната ни е на първо място в света по смъртност, изпреварвайки редица африкански държави, както и че има огромни разлики в смъртността у нас в зависимост от регионите. Отрицателният прираст у нас е най-голям в света, а България е на първо място по самоубийства, посочи още д-р Чакъров.  Той цитира и доклад на Европейската комисия за макроикономическите дисбаланси на страната ни, оповестен от медиите през февруари т.г. в който се посочва, че “неефективната здравна система допринася за едно от най-високите нива на смъртност в България и за  продължителността на живота в България, която също е сред най-ниските в Европейския съюз”.

Д-р Чакъров попита дали има адекватни стратегии и програмни документи с мерки за преодоляване на негативните демографски тенденции в България. В ДПС не сме оптимисти за постигането на надпартиен консенсус за решаването на демографските проблеми като имам предвид профила на ресорния по темата вицепремиер (бел.ред. Валери Симеонов от националистическия патриотичен фронт), каза в заключение д-р Чакъров.

26 май 2016

Видеозапис от изказването на д-р Чакъров може да намерите на следния интернет адрес: http://www.dps.bg/bg/aktualno/sabitiya/1153-vapros-na-narodniya-predstavitel-d-r-dzhevdet-chakarov-po-vrema-na-parlamentarniya-kontrol.html

Д-р Чакъров: Необходим е надпартиен консенсус в работата по изпълнението на европрограмите

Необходим е надпартиен консенсус в работата по изпълнението на оперативните програми, финансирани от европейските фондове у нас. Това заяви от трибуната на Народното събрание д-р Джевдет Чакъров при задаването на въпрос към вицепремиера Томислав Дончев за изпълнението на европрограмите през настоящия програмен период.

Д-р Чакъров изрази притеснение, че вече почти три години след започването на новия програмен период разплатените средства по всички оперативни програми са едва 3.14 процента към края на септември по официална информация от ИСУН.

“Общо по всички 10 програми са сключени 2013 договора на обща стойност 5 милиарда и 262 мил. лв., като по Програмата за морско дело и рибарство няма сключени договори, а по оперативна програма “Инициатива за малки и средни предприятия” има сключен само 1 договор. На практика към днешна дата 28 процента от средствата са договорени. Разплатените средства по всички оперативни програми са едва 517 мил. лв. или 3.14 процента”, посочи Джевдет Чакъров.

Той призова да се  ползва опита на Балтийските държави, заемащи челно място в усвояването на средствата от еврофондовете, защото България, като страната с най-нисък Брутен вътрешен продукт, има огромна потребност от тези средства.

Видеозапис с парламентарния въпрос на д-р Чакъров до вицепремиера Томислав Дончев можете да намерите на следния адрес: http://www.dps.bg/bg/aktualno/sabitiya/643-vapros-na-narodniya-predstavitel-dzhevdet-chakarov.html

30 септември 2016 година

Д-р Джевдет Чакъров настоя държавата да подпомага болниците, за да не се допуска забавяне на изследвания на онкоболни

Д-р Джевдет Чакъров настоя държавата да подпомага болниците, за да не се допуска забавяне на изследвания на онкологично болни пациенти. Той постави тази в парламентарен въпрос до министъра на здравеопазването д-р Петър Москов във връзка с проблеми с доставките на консумативи за петскенера в Александровска болница, довели до забавяне на изследвания на онкологично болни пациенти.

Д-р Чакъров попита и защо все още не работи откритият през октомври миналата година в Александровска болница циклотрон за производство на изотопи  за петскенера в клиниката по нуклеарна медицина. След уверенията на министър Москов, че циклотронът ще заработи до 10 дни след забавянето заради разрешителни процедури в Агенцията по ядрено регулиране Джевдет Чакъров коментира, че ще проследи това, той като по този начин не само ще се решат проблемите със забавянето на изследвания на онкоболни, но и ще се намали цената на консумативите.

Пълният текст от участаието на д-р Чакъров в парламентарния контрол на 10 юни т.г. можете да видите на следния интернет адрес:

http://www.parliament.bg/bg/plenaryst/ns/51/ID/5668

Видеозапис с въпросите на д-р Чакъров можете да намерите на следния адрес:

http://www.dps.bg/bg/aktualno/sabitiya/465-vaprosi-na-narodniya-predstavitel-d-r-dzhevdet-chakarov-kam-ministara-na-zdraveopazvaneto.html

10 юни 2016 година

Джевдет Чакъров настоя процедурите във Фонда за лечение на деца да се провеждат ускорено, за да се осигурява адекватно лечение на децата

Д-р Джевдет Чакъров настоя във Фонда за лечение на деца да се създаде система за ускорено провеждане на процедурите,  за да се осигурява  адекватно и ефективно лечение на децата, които имат нужда от това. Той заяви това от трибуната на Народното събрание при задаване на парламентарен въпрос на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.

Д-р Чакъров изрази притеснение, че след смяната на ръководството на Фонда все още има напрежение и протести от страна на родители за забавяне на лечението на техните деца.

В отговор на министър Москов, че в момента във Фонда се изгражда деловодна система, каквато не е съществувала до момента, за да се проследява движението на преписките, Джевдет Чакъров коментира: “Недоумявам и с оглед на това, че съм бил и министър, да няма деловодна система във Фонда за лечение на деца.Видно е и, че във Фонда има напрежение. В протеста на родителите, проведен на 1 юни,  отново беше поставен въпросът за  забавяне на процедурите. Вие твърдите друго. Трябва да знаем каква е истината. Има ли ускоряване наистина на процедурите, намерени ли са формите, за да се осигурява адекватно и ефективно лечение на българските деца?”

10 юни 2016 година

Пълният текст от стенограмата с участието на д-р Джевдет Чакъров в парламентарния контрол на 10 юни можете да намерите на следния адрес:http://www.parliament.bg/bg/plenaryst/ns/51/ID/5668

както и: http://www.dps.bg/bg/aktualno/sabitiya/465-vaprosi-na-narodniya-predstavitel-d-r-dzhevdet-chakarov-kam-ministara-na-zdraveopazvaneto.html

10 юни 2016 година

Д-р Чакъров призова за политически консенсус за преодоляване на забавянето на ВиК реформата, за да започне изграждането на водната инфраструктура по ОПОС

Депутатът от ДПС в 43-то Народно събрание д-р Джевдет Чакъров призова да бъде постигнат политичеки консенсус по това да се обединят усилията и да се преодолее закъснението в реализацията на реформата във ВиК сектора, за да започне изграждането на водната инфраструктура със средства от Оперативната програма “Околна среда 2014-2020” (ОПОС). Той каза това от парламентарната трибуна във времето за парламентарен контрол, в което зададе въпрос на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова във връзка със забавянето на реформата във ВиК сектора.

“Уважаема госпожо Павлова, наистина от години се говори за реформата във ВиК сектора, но към настоящия момент бих казал, че нито е напреднала много сериозно, нито приключва и за съжаление, отново имаме забавяне”, посочи Чакъров. Той припомни, че ако ВиК реформата не бъде приключена до 2016 г., Европейката комисия има право да спре отпускането на средства за финансиране на проекти по Оперативна програма „Околна среда” за програмния период 2014 – 2020 г. С една дума, Оперативната програма “Околна среда”е одобрена под условие и финализирането на реформата във ВиК сектора е едно от важните условия, коментира Чакъров.

Той подчерта, че страната ни не може да си позволи да губи средства от еврофондовете за ВиК инфраструктурата, защото дори на 100 процента да се усвоят предвидените за  водна инфраструктура средства, ще се изградят само 40 на сто от необходимата инфраструктура.

Пълният текст от стенограмата на парламентарния контрол с въпроса на д-р Чакъров към министър Павлова можете да намерите на следния адрес:http://www.parliament.bg/bg/plenaryst/ns/51/ID/5508
25 март 2016 година