Подписваме за златната инсталация в Челопеч до месец

До края на март се очаква да бъде подписан договорът за създаване на смесеното дружество между канадската “Дънди Прешъс метълс” и държавата, което ще е собственик на бъдещата инсталация за преработка на концентрата от златната мина в “Челопеч”, съобщи в понеделник пред журналисти Алекс Нестор, главен мениджър инвестиционни проекти на дружеството на “Дънди” – “Челопеч Майнинг”.

Нестор заяви, че проектът на споразумението е изпратен в Министерството на икономиката и енергетиката, с което се водят преговорите. Христо Казанджиев, директор на дирекция “Концесии” в МИЕ съобщи пред Mediapool, че до края на февруари се очаква Министерският съвет да вземе решение за създаване на дружеството, но още няма яснота кой ще държи акциите на държавата.

Пълната статия може да видите на следната страница

“Дънди” пусна държавата в златната концесия

След двугодишен мълчалив отказ от страна на екоминистерството за инвестиция на канадската компания “Дънди Прешъс Метълс”, преговори за вдигане на отчисленията за хазната и жалба срещу България в Европейската комисия, държавата бе допусната в концесията за златната мина край Челопеч.

Пълната статия може да видите на следната страница

Тихият двигател

Колко ли бащи ще има победата на държавата над “Дънди прешъс метълс” за почти седемкратното увеличение на концесионното възнаграждение от златното находище в Челопеч? Ако се съди по развитието на събитията, бащите ще се увеличават всеки ден. Към момента те са петима – Ахмед Доган, Джевдет Чакъров, Йордан Цонев, Милен Велчев и Петър Кънев. Най-много се хвалят с успеха първите двама. Всъщност голямата победа не е извоювана нито от екоминистъра, нито от лидера на ДПС, а от последните трима депутати след дълги и тежки преговори с канадците от “Дънди”. Цонев, Велчев и Кънев безспорно са хора, чието мнение тежи в партиите им.

Петър Кънев обаче е икономистът, който има огромен опит в частния бизнес и нетрадиционен поглед към нещата, което премиерът Сергей Станишев особено цени. Каквито и предложения да направи Кънев, рано или късно те се превръщат в реална политика. Затова мнозина твърдят, че той е тихият икономически двигател на кабинета. По време на предизборната кампания през 2005 г. доста функционери на БСП посрещнаха на нож упорството на Станишев да сложи собственика на печатницата “Демакс” в листата в Ямбол. Напук на законодателите Кънев бързо навлезе в политиката и опитът му от реалния бизнес започна да дава резултати. В кризисната 2007 г. БСП дори започна да обсъжда името му като вариант за министър на икономиката или за кандидат-кмет на София.

Кънев обаче си остана в парламента, където му предстоят още много битки като тази с “Дънди”. Проблемът е, че на “Позитано” 20 има стара традиция успешните хора да бъдат жертвани по всевъзможни поводи и заради различни интереси. Ще е жалко, ако Кънев попадне в тази графа, защото има качества за голяма политическа кариера.

Сергей Станишев: Приходите от концесията в Челопеч се увеличават от 1,7 млн. лв. на 51 млн. лв. годишно

Постигнахме споразумение с „Дънди Прешъс Метълс” за съвместно изграждане и експлоатация на нова инсталация за производство на злато и мед, като дивидентът на държавата ще се влива в Сребърния фонд, обяви министър-председателят

 

Държавата и канадската компания „Дънди Прешъс Метълс” постихнаха споразумение за увеличаване на добива на злато и медни руди от находище Челопеч, което ще бъде съпроводено с нарастване на концесионното възнаграждение, заплащано от дружеството. Новината за новите параметри на договора обяви министър-председателят Сергей Станишев на съвместна пресконференция с народните представители Петър Кънев, Милен Велчев и Йордан Цонев. Те, заедно с икономическия съветник на премиера Драгомир Стойнев, са били натоварени преди месеци от Сергей Станишев да водят преговорите с „Дънди Прешъс Метълс”, така че да бъде защитен националният интерес.

Пълната статия може да видите на следната страница