Джевдет Чакъров: България трябва да запази консервативното си законодателство по отношение на ГМО

Джевдет Чакъров настоя при обсъждането на подготвени промени в Регламент на Европейския парламент (ЕП) по отношение на възможността на държавите членки да ограничават или забраняват употребата на генетично модифицирани храни и фуражи на своята територия, България да изразява позиция за запазване на консервативното ни законодателство.

На заседание на парламентарната комисия по околна среда и води депутатите обсъдиха Рамкова позиция относно Предложение за Регламент на ЕП и на Съвета за изменение на Регламент (ЕО) №1829/2003 по отношение на възможността на държавите членки да ограничават или забраняват употребата на генетично модифицирани храни и фуражи на своята територия, № 502-00-38, внесен от МС на 29.05.2015 г.

Във всички случаи аз споделям нагласите в страната за рестриктивно законодателство по отношение на Генетично-модифицирани организми още от 2001 г. , когато бе приет първият Закон за ГМО, посочи Чакъров.

Председателят на парламентарната екокомисия Станислав Иванов увери, че “България ще се произнесе, след като получим информация, след като приключи цялостният дебат и т.н. В момента ние трябва да приемем Рамковата позиция, за да останем на сцената и да можем да водим преговорите. Всичко останало следва оттук нататък”.

4 юни 2015 година

Пълният текст на стенограмата от заседанието на комисията можете да намерите на следния адрес: http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/2341/steno/ID/3780

Депутати и министри спорят за Закона за ГМО

Апелирам към Вас да приемете промените в Закона за генно-модифицираните организми, заяви от парламентарната трибуна министърът на околната среда и водите Нона Караджова към депутатите.

“Подкрепете проекта за промени в Закона за ГМО. Апелирам към Вас да приемете промените в Закона за генно-модифицираните организми”, заяви от парламентарната трибуна министърът на околната среда и водите Нона Караджова към депутатите.

Пълната статия може да видите на следната страница
 

Проектът за промените в закона за ГМО мина първо четене

От досегашния Закон за генетично модифицираните организми (ГМО) отпадат текстовете, които забраняват освобождаването в околната среда и пускането на пазара на генно модифицирани тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури. Това приеха на първо четене депутатите с 89 гласа “за” и 36 – “против”, съобщи БТА.

Целта на промените е постигнето на пълно съответствие с европейското законодателство, отбелязаха от трите парламентарни комисии, разглеждали промените. Депутатите от Коалиция за България, Синята коалиция и ДПС не одобриха отпадането на досегашния текст, защото не защитавал националните интереси.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова отговори, че освобождаването в околната среда и пускането на пазара ще става само след министерско одобрение и след консултация с 15 хабилитирани учени. Случай по случай ще се разглежда освобождаването и пускането на пазара, каза тя и допълни, че тревогите на хората са неоснователни.

Георги Божинов от левицата изказа одобрението си за текстовете, които регламентират отглеждането на ГМО за научни цели, но  упрекна вносителите заради съзнателното пускане на пазара на такива продукти. Той съзря зад промяната лобистки интереси на световни компании.

Само съмнения за генна модификация във фундаментални продукти като розово масло, вино, тютюн едва ли биха се възприели добре на европейския пазар, посочи Джевдет Чакъров от ДПС, който беше екоминистър в предишния кабинет.

Лъчезар Тошев от Синята коалиция заяви, че парламентарната му група няма да подкрепи промените, тъй като отпаднат необходимите ограничения за стратегически за страната ни растения. Не смятаме, че когато има определена директива, трябва да приемаме всичко в нея, каза Тошев.

В отговор на упреците министър Караджова заяви, че хармонизирането трябва да се извърши, а ако директивите са неприемливи, промени в тях се правят чрез Европарламента.

Гражданите надделяха в споровете за ГМО-закона засега

След месец и половина спорове по законопроекта на генетично модифицираните организми, неправителствените организации успяха да убедят парламента да запази големите буферни зони около тези насаждения и забраните за ГМО.

Сега регламентираната 30-километровата буферна зона между площите с генетично модифицирани организми и защитените зони от мрежата “Натура 2000″, остава, решиха днес депутатите от парламентарната комисия по околна среда при второто четене на законопроекта. Предложението направи председателят на парламента Цецка Цачева, която присъстваше на заседанието на комисията. Отстоянието от 30 километра съществува в чл. 80 от действащия сега Закон за ГМО и беше един от най-оспорваните текстове. Решението на депутатите предизвика аплодисментите на присъстващите на заседанието представители на природозащитни и неправителствени организации. Одобрението на предложението на Цачева беше предшествано от дискусии и множество други предложения за отстояния.

“Приех да остане текстът такъв, какъвто е, за да има сигурност и спокойствие в обществото, и във всички неправителствени организации, които имат елемент на съмнение, че се прави нещо нередно”, заяви Цачева пред журналисти, след като напусна заседанието на комисията. Специалистите ме убедиха, че 10-километрова защитна зона покрива цялата територия на страната, а дали отстоянието ще бъде 15, 20, 28, 30, 40 или 50 километра, няма никакво значение, коментира Цачева. По думите й размерът на отстоянието се е оказал “ябълката на раздора”, което пречи на комисията да продължи работата си.

Пълната статия може да видите на следната страница

 

ДПС против закона за ГМО

ДПС е против промените в Закона за генетичномодифицираните организми (ГМО). Това заяви след заседание на Централното оперативно бюро на ДПС ексминистърът на екологията Джевдет Чакъров. От партията са за хармонизиране на българското законодателство с европейското, но не и за либерализирането на режима за отглеждане на ГМО, обясни той. Хората на Ахмед Доган ще призоват президента Георги Първанов да наложи вето върху закона, ако бъде приет в този му вид.

В промените, предлагани от ГЕРБ, се позволява отглеждането на ГМО с цел опити не само в лабораторни условия, но и в полеви. Това предизвика недоволство сред обществото и затова управляващите решиха да наложат мораториум за пет години върху всички ГМО у нас, след като обаче промените бъдат приети от парламента.

„Българската земя – чиста от ГМО”, за това призовават от ДПС. Партията е за биологичното екоземеделие, посочи още Чакъров. Същото мнение изразиха и от СДС.

Слагат големи надписи на храните с ГМО

Депутатите от парламентарната комисия по околната среда гласуваха текст, задължаващ надписите за съдържание на ГМО върху етикетите на продуктите да бъдат два пъти по-големи от останалата част на надписите.

Предложението за два пъти по-голям шрифт, обозначаващ съдържанието на ГМО в продуктите, е на депутата Джевдет Чакъров. При откриването на днешното заседание на комисията заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева заяви в отговор на медийни публикации, че няма интереси, свързани с промените в закона, няма земеделска земя, нито връзки с компанията “Монсанто”.

Депутатите от парламентарната комисия по околната среда и водите запазиха 30-километровата защитена зона между площите с генетично модифицирани организми и защитените зони от мрежата “Натура 2000″, която съществуваше в стария Закон за ГМО. Предложението направи председателят на парламента Цецка Цачева, която присъстваше на заседанието на комисията.

Пълната статия може да видите на следната страница