Д-р Чакъров: По национални приоритети като решаването на демографския проблем трябва да има надпартиен консенсус

По национални приоритети като решаването на проблема с демографската криза у нас трябва да има надпартиен консенсус. Това каза д-р Джевдет Чакъров при задаването на парламентарен въпрос към министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Д-р Чакъров изрази притеснения относно официална статистическа информация, че страната ни е на първо място в света по смъртност, изпреварвайки редица африкански държави, както и че има огромни разлики в смъртността у нас в зависимост от регионите. Отрицателният прираст у нас е най-голям в света, а България е на първо място по самоубийства, посочи още д-р Чакъров.  Той цитира и доклад на Европейската комисия за макроикономическите дисбаланси на страната ни, оповестен от медиите през февруари т.г. в който се посочва, че “неефективната здравна система допринася за едно от най-високите нива на смъртност в България и за  продължителността на живота в България, която също е сред най-ниските в Европейския съюз”.

Д-р Чакъров попита дали има адекватни стратегии и програмни документи с мерки за преодоляване на негативните демографски тенденции в България. В ДПС не сме оптимисти за постигането на надпартиен консенсус за решаването на демографските проблеми като имам предвид профила на ресорния по темата вицепремиер (бел.ред. Валери Симеонов от националистическия патриотичен фронт), каза в заключение д-р Чакъров.

26 май 2016

Видеозапис от изказването на д-р Чакъров може да намерите на следния интернет адрес: http://www.dps.bg/bg/aktualno/sabitiya/1153-vapros-na-narodniya-predstavitel-d-r-dzhevdet-chakarov-po-vrema-na-parlamentarniya-kontrol.html

Posted in Актуално, Парламентарен контрол.